Zlatni zapečeni zagorski štrukli
Ako ste se nedavno počastili štruklama, autentičnom zagrebačko-zagorskom delicijom od svježeg sira, i htjeli bi njima iznenaditi goste ili ukućane, kuhar iz Okrugljaka vam ovdje otkriva svoj recept.
Uživajte u pripremi i dobar tek.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci:
Za tijesto:
400 g brašna
1 jaje
20 g maslaca
0,1 dl ulja
sol
Za nadjev:
500 g svježeg kravljeg sira
4 jaja
5 g soli
5 dl vrhnja za kuhanje
Priprema:
Prosijte brašno, formirajte stožac i na vrhu u brašnu napravite udubinu. Dodajte jaja i rastopljeni ohlađeni maslac. Mijesite rukama dok se u tijestu ne naprave mjehurići pa tijesto premažite uljem i prekrijte vlažnim kuhinjskim ubrusom.
Ostavite stajati 20 minuta, pa zatim tijesto razvaljajte i rukama raširite po stolnjaku posutom brašnom. Što tanje razvučete, to će štrukle biti ukusnije.
Procijedite sir, pa dodajte jaja i sol. Miješajte dok se smjesa ne ujednači. Na razvučeno tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev i zarolajte. Dobivenu roladu režite rubom tanjurića na 8 dijelova.
Štrukle kuhajte u kipućoj slanoj vodi 10 minuta. Kuhane štrukle u prikladnoj posudi prelijte vrhnjem i pecite u ugrijanoj pećnici 15 minuta na temperaturi od 220 ⁰C dok ne postanu zlatnožute