Tačev bakalar na žlicu

Obiteljski restoran Tač omiljena je lokacija zagrebačkih gurmana i šmekera, ali sve više i turista. Razlog tome njihova su strast prema gastronomiji te duboko poštivanje tradicije i namirnice. U srcu njihove filozofije leži jednostavan, ali moćan koncept — spojiti tradicionalne okuse s modernim pristupom gastronomiji. Njihova kuhinja, koju vodi Vesna Miletić, priprema jela koja su duboko ukorijenjena u hrvatskoj kulturnoj baštini, dok je Vesnin suprug Tihomir na neprestanom zadatku pronalaska namirnica najviše kvalitete u vrhu sezone.

Koliko je Tačev bakalar na žlicu obožavan najbolje govori činjenica da na Badnjak, kad se u Hrvatskoj tradicionalno jede bakalar, iz njihove kuhinje izađe više od 300 porcija samo za dostavu po zagrebačkim domovima. A koliko ih u prosincu posluže u restoranu — tome nitko ne zna broj…

SASTOJCI

suhi bakalar

krumpir

maslinovo ulje

češnjak

sol

papar

lovor po želji

bijelo vino

list peršina

Vesnine male tajne

- najbolji je bakalar za ovaj recept bakalar s oznakom ragno, jer se kraće namače i kuha od ostalih vrsta

- na 40 dkg kuhanog bakalara ide 1 kg krumpira

- maslinovo se ulje infuzira prepolovljenim režnjevima sirovog češnjaka 24 sata ranije

- voda u kojoj kuhate bakalar poslužit će vam kasnije za temeljac, stoga bakalar prije kuhanja dobro očistite

Ako koristite bakalar ragno, potrebno ga je namakati 6 do 8 sati; nakon toga, bakalar se izriba i očisti pa kuha 6 do 8 sati. Druge vrste bakalara namaču se 3 do 4 dana, s time da se voda mijenja 2 puta dnevno. Voda u kojoj kuhate bakalar poslužit će vam kasnije kao temeljac, stoga prije kuhanja bakalar dobro očistite. Skuhani bakalar očistite od kostiju, a vodu procijedite i začinite solju, paprom, lovorom i bijelim vinom prema vlastitom ukusu. To će biti temeljac za daljnje kuhanje.

Oguljeni krumpir režite na ploške debljine malog prsta (malo manje od 1 cm). Važno je da su podjednake debljine kako bi se istovremeno skuhale.

Na dno posude za kuhanje stavite maslinovo ulje infuzirano češnjakom pa slažite red krumpira, red bakalara koji pospite s malo sjeckanog lista peršina. Nastavite slagati slojeve sve dok ne potrošite sastojke. Završite slojem krumpira, a zatim zalijte temeljcem. Na vrh stavite tanjur i na njega zdjelu punu vode koja će poslužiti kao uteg koji će krumpir držati da ne ispliva. Krčkajte na laganoj vatri dok se krumpir ne skuha. Kad je sve kuhano, zalijte s još malo infuziranog maslinovog ulja, poklopite i pustite da se sastojci prožimaju nekoliko sati.

Dobar tek i uživajte u blagdanima!

No items found.