Tradicionalna zagrebačka Ajngemahtec juha
U Zagrebu se tradicionalni nedjeljni ručak uvijek započinje bogatom pilećom juhom kojoj se tepa Ajngemahtec. Kao druge brojne recepte i ova juhica vuče porijeklo iz Austrugarskog carstva, što je očito i po imenu koje dolazi od njemačkog "Eingemacht" što se grubo prevodi kao "sve zajedno“ ili "sve u jednom“.
Ako ste kušali ajngemahtec u Ficleku i želite baš takav skuhati kod kuće, ovo je recept iz Ficleka.
Za 5 osoba
Vrijeme pripreme:
Temeljac: 3-5 sati
I onda još 45 minuta za samo jelo i noklece
Sastojci:
Temeljac i juha:
750 g pilećeg mesa (batak, hrbat, želuci i nogice)
1 manji pureći vrat
150 g mrkve
100 g korijena celera
100 g korijena peršina
1 srednja glavica luka
150 g graška
Za noklice:
200 g brašna
3 jaja (M)
50 ml suncokretovog ulja
100 g pilećih jetrica
Priprema:
Stavite kuhati temeljac od pilećih hrbata, želuca, nogica i povrća, posolite i popaprite. Pustite da zavrije, pa smanjite temperaturu. Dok kuha žlicom skupljate pjenu, ali ne i masnoću, koja je važna za okus temeljca. Posolite i kuhajte na laganoj varti četiri do pet sati. Želite li lagan i svijetao temeljac, kuhajte ga najmanje tri sata.
Kad je temeljac gotov, procijedite ga.
U drugom loncu prepržite pureći vrat i jedan pileći batak pa ih izvadite. Na istoj masnoći prepržite nasjeckani luk, pa dodajte grašak.
Još kratko propirjajte, a zatim podlijte prethodno skuhanim temeljcem.
Kuhajte na laganoj vatri dok grašak ne omekša. Povrće iz temeljca narežite na kockice pa ga umiješajte u ajngemahtec. Preostalo meso iz temeljca, kao i poprženi batak i pureći vrat, očistite od kostiju, narežite na manje komade i umiješajte u juhu.
Od jetrica, brašna, jaja i ulja umijesite ljepljivo tijesto za noklice pa ih žličicom oblikujte, ubacite u ajngemahtec i pričekajte da se skuhaju.
Začinite po ukusu, dodajte sitno sjeckani peršin i poslužite.