Tradicionalna zagrebačka Ajngemahtec juha

U Zagrebu se tradicionalni nedjeljni ručak uvijek započinje bogatom pilećom juhom kojoj se tepa Ajngemahtec. Kao druge brojne recepte i ova juhica vuče porijeklo iz Austrugarskog carstva, što je očito i po imenu koje dolazi od njemačkog "Eingemacht" što se grubo prevodi kao "sve zajedno“ ili "sve u jednom“.

Ako ste kušali ajngemahtec u Ficleku i želite baš takav skuhati kod kuće, ovo je recept iz Ficleka.

Za 5 osoba

Vrijeme pripreme:

Temeljac: 3-5 sati

I onda još 45 minuta za samo jelo i noklece

Sastojci:

Temeljac i juha:

750 g pilećeg mesa (batak, hrbat, želuci i nogice)

1 manji pureći vrat

150 g mrkve

100 g korijena celera

100 g korijena peršina

1 srednja glavica luka

150 g graška

Za noklice:

200 g brašna

3 jaja (M)

50 ml suncokretovog ulja

100 g pilećih jetrica

Priprema:

Stavite kuhati temeljac od pilećih hrbata, želuca, nogica i povrća, posolite i popaprite. Pustite da zavrije, pa smanjite temperaturu. Dok kuha žlicom skupljate pjenu, ali ne i masnoću, koja je važna za okus temeljca. Posolite i kuhajte na laganoj varti četiri do pet sati. Želite li lagan i svijetao temeljac, kuhajte ga najmanje tri sata.

Kad je temeljac gotov, procijedite ga.

U drugom loncu prepržite pureći vrat i jedan pileći batak pa ih izvadite. Na istoj masnoći prepržite nasjeckani luk, pa dodajte grašak.

Još kratko propirjajte, a zatim podlijte prethodno skuhanim temeljcem.

Kuhajte na laganoj vatri dok grašak ne omekša. Povrće iz temeljca narežite na kockice pa ga umiješajte u ajngemahtec. Preostalo meso iz temeljca, kao i poprženi batak i pureći vrat, očistite od kostiju, narežite na manje komade i umiješajte u juhu.

Od jetrica, brašna, jaja i ulja umijesite ljepljivo tijesto za noklice pa ih žličicom oblikujte, ubacite u ajngemahtec i pričekajte da se skuhaju.

Začinite po ukusu, dodajte sitno sjeckani peršin i poslužite.

#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb