Tajer
Povijest „z tiblice“ na našim tanjurima
Smješten u zagrebačkoj Ulici kralja Zvonimira, važnoj gradskoj prometnici uz koju su poredane lijepe gradske vile s početka 20. stoljeća, u prostoru nekadašnje gostionice Pešćenica, lokalu koji je desetljećima nosio duh starinskih gradskih okupljališta, restoran Tajer već nekoliko godina gradi svoj identitet između tradicije i urbanog ritma. Iza projekta stoji Dražen Ladić, nekadašnji vratar zagrebačkog Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije, danas domaćin koji je svoje međimurske korijene odlučio prenijeti u jednostavnu, ali pomno promišljenu autentičnu gastronomsku priču. Tajer funkcionira kao svojevrsni most između povijesti i sve zahtjevnije gradske svakodnevice, između rustikalnih okusa i suvremene prezentacije, između prošlih navika i novih očekivanja kompliciranih i iskusnih zagrebačkih nepaca. U servisu hitaju „pravi zagrebački dečki“, oni konobari iščezavajućeg starog kova, s kojima se lako, brzo i točno, uz redovnu zezanciju, sve brzo dogovori, a sve pod budnim okom voditelja Alena Latinovića, još jednog mladog veterana s najviših instanci zagrebačke restoranske scene.
Ambijent Tajera nije tradicionalan i može se definirati kao „poluindustrijski“: prostran, svijetao, s velikim staklenim površinama među tamnim metalnim okvirima, s drvenim detaljima koji kontriraju efektu stakla i metala. Drvo, svjetlo i zelenilo, te brojni detalji daju prostoru jednostavnu eleganciju, onu koja ne odvlači pažnju od onoga što se događa na tanjuru.
Veliki pravilni prostor efektno je iskorišten i može primiti skoro 100 osoba, no toliko je posjećen da je vrlo moguće da ne bude mjesta dođete li bez rezervacije, zato – telefon u ruke! :)
.jpg)
.jpg)
Što se poslužuje
Vlasnik i njegov ozbiljno dobar tim od početka su naglašavali kako žele „iskrenu kuhinju“, jela koja nose karakter regije, a ne ideju da svaki zalogaj mora biti mala predstava. U praksi to znači klasike međimurskog i bregovitog kraja, ali interpretirane tako da se uklapaju u današnji tempo grada koji voli dobru hranu, ali bez gubitka energije na pretjerane ceremonije.
Jela koja su kuhale bake; domaće, iskreno, utješno. Uvijek uz vrhunske namirnice i beskompromisno pripremljeno.
.jpg)
.jpg)
Uz stalnu ponudu, tu je i sezonska sekcija, kao i dnevna jela za brzi ručak ili gablec. Među hladnim predjelima tako nalazimo „platu Tajer“ – domaće dimljeno meso i špek, s kosanom mašću, kravljim sirom i kiselim povrćem, zatim uvijek traženi carpaccio od bifteka, s rukolom, cherry rajčicama i parmezanom, te sir s vrhnjem. U kategoriji juha dostupne su tipične domaće opcije: juha od goveđeg repa s ribanom kašom, krem juha od češnjaka s langušima te bistra juha kuće. Među toplim predjelima nalaze se domaći kuhani štrukli sa sirom, ručno rađena tjestenina s vrhnjem i kosanom masti, hrskave okruglice od heljde u umaku od gljiva te povrtne gratinirane varijante poput tikvica ili patlidžana sa sirom i mozzarellom.
U glavnim jelima Tajer nudi klasičnu kontinentalnu kuhinju: pečenu domaću patku ili piletinu s mlincima, pohanu piletinu s krumpir salatom, svinjske i teleće odreske (često s prilozima poput ručno rađene tjestenine, knedli, popečaka, krumpira), mesna jela s roštilja, razne plate za više osoba, npr. „platu kuće“ s kombinacijom pečenja i mesa s roštilja, pa ponešto i ribe kad je u ponudi (npr. som, šaran u bučinim sjemenkama). Za one koji preferiraju lakše ili zdravije varijante – dostupan je izbor obročnih salata, s piletinom ili biftekom, salata od piletine s bučinim sjemenkama i pečenim krumpirom, salate od povrća i sezonsko povrće na žaru. Upravo dolaze hladni dani, pa dolaze i sezonske delicije: pašteta od divljači s brusnicama uz tostirani baguette, pačja jetra u parfeu s domaćim džemom od limuna, plate kozjih sireva s orasima, medom i voćem, a kao dodatak ponudi i krem juhe, od bundeve s bučinim sjemenkama ili od vrganja. Na kraju, za sladokusce, naravno tradicionalni domaći deserti: zapečeni štrukli sa sirom, ručno rađena štrudla s jabukama i umakom od vanilije, kukuruzna zlevanka s vrhnjem i džemom.
Programom pića, uz široku klasičnu ponudu toplih napitaka, sokova i piva, dominira bogata vinska karta, prepuna izvrsnih hrvatskih etiketa, no i s iznenađujuće zanimljivim etiketama stranih vina poput Drappier šampanjca ili Taylor’s porta, dostupnima i na čaše.
Što su kušali naši kuhari
Sudbina je htjela (😉 odnosno mi) da smo naišli u četvrtak, pa je prvo jelo moralo biti njihovi famozni fileki iz gablec dnevne ponude. Juha je bila gusta i aromatična, a fileki savršeno mekani, gotovo da su se raspadali pod nepcem. Posluženi su s parmezanom i domaćim kruhom, što je dodatno naglasilo dubinu okusa i toplinu ovog divnog rustikalnog jela. Zatim su na stol stigle okruglice od heljde s umakom od gljiva. Okruglice su izvana krasno hrskave, a unutra meke i podatne, dok je umak od gljiva bogat i kremast, spajajući sve okuse u skladnu cjelinu koja nije preopterećivala, ali je imala pravu dozu heljdinog intenziteta. Za glavno jelo izabrali smo pureće rolice inovativno punjene mlincima te suhim šljivama i jabukom. Dolazile su uz polpete od tikvica s dodatkom đumbira. Meso je bilo sočno, fino začinjeno i podatno, a kombinacija sa slatko kiselkastim voćem i nježno začinjenim polpetama dala je kompleksno i balansirano iskustvo.
Za kraj smo se počastili međimurskom gibanicom. Prekrasan i mekan, s idealnom dozom maka, idealnim odnosom „suho/mokro“, ovaj legendarni desert imao je bogat, ali nenametljiv okus. Poslužen s malo sladoleda, svaki zalogaj bio je savršen spoj mekoće, hladnoće i slasti. Sve smo doradili čašom šampanjca i odlučili da je bilo dosta posla za taj dan. :)
.jpg)





