Vinodol
Vinodolov kreativni pomak tradicionalnih hrvatskih jela i namirnica u centru Zagreba
Skriven unutar gradskog bloka, Vinodol je gotovo meka za zagrebačke ugostitelje, posebno za subotnje ručkove jer nudi kvalitetnu i profesionalnu uslugu na najboljoj lokaciji u gradu – Teslinoj ulici, dva koraka od Cvjetnog trga i Trga bana Jelačića.
Čim zakoračite na vrata unutarnjeg dvorišta ovog stambenog bloka, dočekuje vas caffe bar Boya, koji je ime dobio po živopisnim dekoracijama mladih umjetnika. Kroz staklena vrata ulazi se u zimski vrt sa staklenim stropom, koja gleda prema otvorenom ognjištu gdje se sezonski peče janjetina, i unutarnju salu.
Interijer je moderan, uređen u svijetlim tonovima sive s vidljivim lukovima od stare opeke, arhitektonskim elementom koji se često viđa u srcu Zagreba i koji je izvrsno očuvan.
Postav stola je tradicionalno bijeli porculan s kristalnim čašama, na bijelom stolnjaku koji čini aranžman od bobice gloga još vidljivijim.
Vinodol može primiti do 280 osoba.
Što se poslužuje
Kuhanje u Vindolu okarakterizirano je kao tradicionalno moderno. Jelovnik se sastoji od sezonske tjedne ponude i a la carte dijela koji sadrži 4 hladna predjela, 2 juhe, 4 topla predjela, 8 glavnih jela, 3 deserta te izbor hrvatskih sireva. Dostupna je i dnevna veganska i vegetarijanska opcija.
Jelovnik ispunjen tradicionalnim jelima osmislili su chefovi Josip Hauptfeld i Kristian Godinic, čije kuhanje pokazuje puno kreativnosti usprkos tradiciji.
Vinsku kartu sastavlja sommelier Damir Tomić koji je u Vinodolu od njegova otvaranja. Obično na prvoj stranici donose tjednu promociju hrvatskih vinara, zatim respektabilnu listu šampanjaca i hrvatskih pjenušaca iz plešivičkog kraja. Na popisu su bijela i crna vina iz svih hrvatskih regija te nekoliko iz susjedne Bosne i Hercegovine. Tu su i neka rose vina i desertna vina. Trebate li pomoć oko sljubljivanja vina, Vinodolov sommelier spreman je pomoći pronaći savršeno vino za vaše jelo.
Vinodol ne bježi od kreativnosti i modernih interpretacija klasika hrvatske kuhinje ni kod nedjeljnog ručka.
Usluga je dinamična, nakon svakog jela brzo dolazi sljedeće.
Zagrepčani vole Vinodol zbog pouzdane kvalitete, koju je Gault & Millau prepoznao s 2 kuharske kape, Falstaff nagradio s 2 vilice.
Što su kušali naši kuhari
Kao predjelo probali smo tri vrste domaćeg kruha iz vinodolske peći – tradicionalni bijeli kukuruzni, raženi i obični bijeli, sa slanim maslacem i maslinovim uljem.
Za početak smo imali gyozu od jadranskih kozica posluženu na veluteu od poriluka, kreativni eksperiment koji se isplatio u uravnoteženom i ukusnom malom jelu.
Slijedio je tradicionalni zagrebački, tanka teleća kriška punjena šunkom i sirom, zatim pohana i duboko pržena, s prilogom od polovica krumpira.
Doživljaj je upotpunila Međimurska gibanica, slojevita štrudla s četiri različita nadjeva: orasi, svježi sir, mak i jabuke.
Svako jelo sljubili smo s vinom, počevši od renomiranog pjenušca Tomac Millennium, zatim sauvignona blanca Galića iz Slavonije, a na kraju istarskog muškata Kozlović Momjan.
Sve je došlo 60 eura za jednu osobu.