Has

Šarmantni bistro koji vole i susjedi i turisti

Has je šarmantni bistro koji se smjestio u širem centru Zagreba, nedaleko od takozvane “džamije”, odnosno Meštrovićeva paviljona koji je dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Restoran može primiti dvadesetak gostiju, radi isključivo za večeru, a u vlasništvu je supružnika koji su ujedno i glavni protagonisti ove gastronomske priče — sami su uredili restoran, sami osmišljavaju meni, on kuha, a ona poslužuje goste. Ime Has dolazi iz slenga, od riječi „hasati“, što znači jesti.

Has je jednako popularan među ljudima iz kvarta kao i turistima. Preko puta restorana je stablo od kojeg su razvukli žaruljice do samog ulaza u restoran, što navečer djeluje posebno šarmantno. Dok sjedimo za večerom, restoran se puni domaćim gostima, a vlasnica nam kaže da ljeti vrve turistima. Interijer je minimalistički i u neutralnim tonovima, ali je atmosfera topla i domaćinska. Has ima i malenu galeriju na koju stane desetak gostiju.

Što se poslužuje?

Menu u Hasu relativno je malen, ali sezonski te se često mijenja. Uz po jedno toplo i hladno predjelo, za start je tu i sezonska juha. Glavnih je jela osam: od domaćih zelenih njoka s jadranskim kozicama, preko lososa, piletine, patke, sous vide janjetine, telećeg kotleta i bifteka, sve do vegetarijanskog rižota. Za desert nude šnenokle i tortu od čokolade bez brašna.

Karta pića između ostalog sadrži craft piva, domaće likere od grejpa i lješnjaka koje sami rade te pet koktelskih klasika. Vinska ponuda temelji se isključivo na hrvatskim vinima — od malih vinara do velikih vinskih kuća. Određena vina mogu se popiti na čašu. Iznimka je ponuda pjenušaca koja uključuje i španjolski pjenušac u bočici od 2 dcl jer hrvatske opcije ne nude na čaše.

Što su kušali naši kuhari?

Nakon pozdrava iz kuhinje, za početak smo “hasnuli” maštovitu brusketu s dimljenom pastrvom, lisnatim salatama u koktel umaku, hrskavom ukiseljenom cvjetačom i pečenom ciklom. Brusketa je poslužena na domaćem kruhu, a gračansku pastrvu u Hasu sami dime. Uz predjelo smo podijelili spomenutu bočicu španjolskog pjenušca Pere Ventura. Pri glavnom jelu odabir je pao na file lososa i teleći kotlet. Grilani losos poslužen je s prilogom od mladog graška, špinata, slanutka i sušenih rajčica, dok je teleći kotlet došao na podlozi od rižota na milanski sa šafranom. Meso je bilo sočno i odlično pečeno, a rižoto serviran s cherry rajčicama. Losos je imao finu hrskavu koricu, a proljetno povrće dalo mu je pravu dozu svježine. Glavna jela uparili smo s Dalmatian Dog Babićem. Za desert smo odabrali bogatu tortu od čokolade s burbonom i narančom koja se radi bez brašna, a servira uz grčki jogurt.

Utorak - subota 18:00 – 23:00
Ul. Račkoga 11, 10000, Zagreb
Utorak - subota 18:00 – 23:00
092 436 5951
No items found.