Imamo recept za najpopularnije krafne u Zagrebu (a i šire)!

Iako cijeli postupak izrade traje 2 dana zbog duge hladne fermentacije, vjerujte nam da se isplati. Ovo je isprobani recept naše poznate food bloggerice i poduzetnice Janje Benić (aka Janjolinka) po kojem krafne uvijek ispadnu fantastično ukusne. Janja je s nama podijelila i recepte za 2 kreme kojima možete puniti krafne.

Inače, Janjine krafne možete kupiti u lokalima Broom44 i Proof33 u Zagrebu, a Janja drži i radionice za izradu ovih prefinih ljepotica.

Za 18 krafni po 50 g (nešto manje nego klasične)

Sastojci:

510 g brašna za dizano tijesto

45 g šećera

9 g soli

korica jednog limuna

1 žličica ekstrakta vanilije

1 žličica ruma (nemojte dodati više od toga jer će smjesa biti previše tekuća za tu količinu brašna)

120 ml vode

150 g jaja (3 jaja srednje veličine)

15 g svježeg kvasca (ili 9 g suhog kvasca)

120 g maslaca sobne temperature

Način pripreme:

1. Prosijati brašno.

U brašno dodati sol i koricu limuna. (Važno je ne stavljati sol zajedno s kvascem jer se kvasac neće aktivirati ako dođe u doticaj sa soli.)

U zasebnu zdjelu staviti mlaku vodu, svježi kvasac i šećer pa promiješati prstima da se kvasac rastopi. Pustiti par minuta da se aktivira.

Izvagati jaja i pomiješati ih s vodom u kojoj su kvasac i šećer pa dodati ekstrakt vanilije i rum.

2. Stolni mikser s kukom za tijesto uključiti na nižu brzinu i ulijevati tekuće sastojke u posudu s brašnom. Neka mikser radi otprilike 5 minuta ili dok se smjesa ne oblikuje u kuglu.

Pripremiti maslac i postupno ubacivati po ¼ maslaca. Neka se maslac poveže s tijestom. Bitno je da se tijesto ne lijepi za stijenke posude.

Ključno je da ne dodajete više brašna iako vam se tijesto čini gnjecavo i ljepljivo. Samo mu treba vremena da se gluten dobro razradi. Možda će za to trebati i pola sata, ali samo strpljivo i bez žurbe.

Tijesto je gotovo kada se više ne lijepi te kada postane elastično i glatko.

Pripremiti lagano pobrašnjenu posudu i u nju premjestiti tijesto.

Posudu pokriti odgovarajućim poklopcem ili prozirnom folijom.

3. Ostaviti tijesto neka se diže na toplom 2 do 3 sata (ovisno o temperaturi).

4. Kada se tijesto udvostruči, premijesiti ga, poklopiti i staviti u hladnjak preko noći. To je bitna stavka u procesu jer se tada formiraju okusi i tijesto će biti super prozračno i mekano. Tijesto u hladnjaku neka stoji 6 sati, ali idealno je da ondje prenoći. Računajte s tim kada radite ovakve krafne. Svakako ih nastojte ostaviti u hladnjaku preko noći.

5. Sutradan izvaditi tijesto iz hladnjaka, pripremiti čisti stolnjak koji treba pobrašniti ili pleh s papirom za pečenje koji također treba pobrašniti.

6. Oblikovanje:

Pripremiti nož ili rezač za tijesto i digitalnu vagu. Tijesto oblikovati čim se izvadi iz hladnjaka. Rezati tijesto na komade od 50 g za manje krafne (takve radi Janja i idealne su veličine) ili 60 – 65 g za klasičnu veličinu krafni (ali tada se ne dobije 18 krafni kako je navedeno na početku ovog recepta).

Vratiti tijesto na radnu podlogu i oblikovati kuglicu koju potom staviti na pobrašnjen stolnjak. Bitno je da je gornja površina kuglice glatka.

Pripremljene kuglice prekriti drugim plehom koji je preokrenut naopako ili ih lagano pobrašniti i prekriti prozirnom folijom. Bolja je prva opcija (provjereno!). Krafne bi se tako trebale dizati između 2,5 i 3,5 sata, ovisno o vašoj sobnoj temperaturi.

Trik je da tijesto za krafne bude promjera između 7 i 8 cm kada je spremno za pečenje. Kada se oblikuju, promjer iznosi oko 5 cm. Promjer ne bi smio biti veći od 8 cm jer je onda već prekasno.

7. Prženje:

Ako se krafne prže u loncu, idealno je imati termometar jer je maksimalna temperatura za krafne 180 °C. Ako se prže u fritezi, jednostavno ju je potrebno podesiti na tu temperaturu.

Ubaciti tijesto u zagrijano ulje tako da je gornja strana sada dolje (strana koja je bila na stolnjaku dok se tijesto dizalo sada će biti gore).

Peći 2 minute sa svake strane, a prve 2 minute posudu/fritezu poklopiti kako imale lijepu bijelu crtu na sredini.

8. Uvaljati ih u običan kristal šećer, idealno sitnije mljeven.

9. Punjenje

Nožićem ili škarama napraviti rupu na bijeloj crti pa ih pomoću dresir vrećice puniti kremom ili džemom. Janja ih puni tako da krafna stoji okomito.

 

Evo i recepti za dvije vrste krema

Krema s vanilijom

1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije

500 ml mlijeka

6 žumanjaka

125 g šećera

60 g brašna

125 ml vrhnja za šlag

Miksati žumanjke i šećer dok ne poblijede pa umiješati brašno. Staviti mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijavati dok lagano ne proključa. Vruće mlijeko izliti polako kroz cjedilo u smjesu od jaja i brašna te sve promiješati. Premjestiti smjesu u čisti lonac i vratiti na laganu vatru. Neprestano miješati dok smjesa ne postane gusta i glatka. Smjesa je gotova kada se počne sjajiti.

Maknuti s vatre i dodati ekstrakt vanilije. (Ako upotrebljavate mahunu vanilije, kuhajte je s mlijekom od samog početka, a izvadite kada je krema gotova, prije nego što je premjestite u hladnjak).

Staviti kremu u zdjelu, prekriti prozirnom folijom tako da direktno prianja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na površini kreme).

Staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.

Kada se krema ohladi, istući slatko vrhnje u šlag. Slastičarsku kremu miksati u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka.

Koristeći se špatulom lagano umiješati tučeno vrhnje u kremu. Pomoću dresir vrećice (ili obične vrećice s odrezanim vrhom) puniti krafne.

Čokoladna krema

500 ml punomasnog mlijeka

150 g mliječne čokolade (ili čokolade za kuhanje)

6 žumanjaka

125 g šećera

80 g glatkog brašna

120 ml vrhnja za šlag

Miksati žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješati brašno. Staviti mlijeko u lonac zajedno s narezanom čokoladom, da se čokolada rastopi i sve zajedno lagano proključa. Vruće mlijeko s čokoladom pomiješati sa smjesom od jaja i brašna tako da se kroz cjedilo polako izlijeva u smjesu dok mikser radi. Takvu smjesu premjestiti u čisti lonac i vratiti na laganu vatru. Neprestano miješati dok smjesa ne postane gusta i glatka. Smjesa je gotova kada se počne sjajiti.

Maknuti s vatre i dodati ekstrakt vanilije. (Ako upotrebljavate mahunu vanilije, kuhajte je s mlijekom od samog početka, a izvadite kada je krema gotova, prije nego što je premjestite u hladnjak).

Staviti kremu u zdjelu, prekriti prozirnom folijom tako da direktno prianja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na površini kreme).

Staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.

Kada se krema ohladi, istući slatko vrhnje u šlag. Čokoladnu kremu miksati u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka.

Koristeći se špatulom lagano umiješati tučeno vrhnje u kremu. Puniti istim načinom kao i gore navedenom kremom.

No items found.