Jedini recept koji će vam trebati za pincu – tradicionalni uskršnji kolač

Pinca ili sirnica tradicionalan je hrvatski uskrsni kolač. Priprema se diljem Lijepe naše ali, iako je osnova ista, svaka kuća ima svoj recept. Delicious Zagreb donosi vam recept zagrebačke zanatske pekarnice Kukuriku, čiji je vlasnik Domagoj Kordić. Kukuriku se nalazi na Savskoj cesti, ali uskoro se otvara još jedan u centru grada, u Mesničkoj ulici.

Recept nudi dvije mogućnosti: pincu možete pripremiti u jednom danu ili možete tijesto ostaviti da fermentira preko noći kako biste pincu poslužili toplu za uskrsni doručak.

500 g brašna (poželjno kvalitetnije brašno s više bjelančevina)

20 g svježeg kvasca

65 g punomasnog mlijeka

60 g vode

1 jaje

2 žumanjka

10 g soli

korica 1 naranče i 1 limuna

50 g svinjske masti

50 g maslaca

mahuna vanilije

50 g guste paste od naranče

2 žlice ruma

70 g šećera

30 g meda

U mikseru ili zdjeli pomiješajte sve sastojke osim maslaca, masti, kvasca i paste od naranče. Uključite mikser na prvu brzinu te mijesite sastojke 4 minute. Ili, ako mijesite ručno, dok se svi sastojci ravnomjerno ne povežu. Ostavite tijesto da odmori barem 30 minuta (do 1 sata). Na taj ćete način lakše umiješati preostale sastojke jer će se gluten polagano sam početi razvijati.

Nakon toga dodajte kvasac i prebacite mikser u drugu brzinu te miješajte otprilike 4 minute, nakon čega postupno dodajte sav maslac i mast. Ako mijesite ručno, na podlozi razvlačite i skupljajte tijesto dok ne dobijete homogenu masu. Nakon što je tijesto upilo sve masnoće trebalo bi biti glatko i svilenkasto. Na kraju dodajte pastu od naranče.

Prebacite tijesto u namašćenu posudu te ga pustite da se udvostruči. Nakon toga imate dvije mogućnosti – prva je ta da tijesto potpuno ispušete, presložite te ga ostavite u hladnjaku preko noći; tijesto također možete odmah izvaditi na radnu površinu, podijeliti na željenu gramažu (300 – 500 g) i oblikovati u kuglice. Nakon toga posložite pince na pleh te ih (pokrivene) pustite da se dižu još otprilike 2 do 2 i pol sata.

Ako tijesto vadite iz hladnjaka, ostavite ga najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi te ga potom oblikujte u pince željene gramaže.

Kada se pince udvostruče volumenom, premažite ih žumanjkom ako volite tamniju nijansu ili jajetom ako želite nešto svjetliju nijansu.

Pecite ih na 170 °C u prethodno zagrijanoj pećnici 30 – 40 minuta (ovisno o snazi pećnice). Najsigurnije je ubodnim termometrom izmjeriti temperaturu u sredini pince koja je pečena kada dosegne 94 °C.

No items found.