Male tajne Esplanadine chefice Ane Grgić za savršenu božićnu puricu s mlincima

Savršeno pečena i sočna purica Sveti je Gral blagdanskog stola. Kako bi vam priprema božićnog ručka prošla bez stresa, donosimo pouzdani recept za puricu s mlincima kojem ćete se, sigurni smo, od sada uvijek vraćati. Male tajne velikih majstora otkrila nam je Ana Grgić, glavni chef zagrebačkog kultnog hotela Esplanade.

Ana Grgić, executive chef Esplanade

Prije svega, za sočnu je puricu važna njena težina stoga birajte onu između 3,5 do 4 kilograma. Dan ranije dobro je nasolite i cijelu premažite maslacem. Maslac stavite i ispod kože. Jednostavno rukom ili silikonskom špatulom odvojite kožu od mesa na prsima i u taj „džep“ nagurajte sloj maslaca. S vanjske strane „umasirajte“ maslac da dobijete ravnomjeran sloj. Pazite da vam koža ne pukne. Puricu prekrijte folijom i ostavite na hladnom preko noći.

Sljedeći dan puricu sat-dva zagrijavajte na sobnoj temperaturi prije samog pečenja. Purica se peče na 185 stupnjeva 2 do 2,5 sata. Purica je gotova kad iz nje izlazi bistar sok. Jednostavno vilicom probodite batak u korijenu i sok će sam procuriti van. Kad je purica pečena, ocijedite sok od pečenja, a puricu omotajte alu-folijom da se „odmori“.

Od jednog dijela soka od pečenja napravite umak, a drugi iskoristite za podlijevanje mlinaca.

Za umak odvojite dio soka od pečenja i pomiješajte s malo vode i prženim ružmarinom te dodajte još malo maslaca. Pustite da se umak sjedini dok pripremate mlince.

Mlince skuhajte u kipućoj slanoj vodi, procijedite, stavite u posudu za pečenje te podlijte drugim dijelom soka od pečenja. Mlince pecite na 200 stupnjeva otprilike pola sata tako da gornji sloj bude hrskav, a donji ostane sočan.

Prilikom serviranja, narezani komad purice prelijte sočnim umakom te poslužite uz mlince.

Dobar tek i uživajte u blagdanima!

No items found.