Tips & tricks za najslasnijeg novogodišnjeg odojka donosi nam chef Mario Mihelj

Chef Mario Mihelj, executive chef zagrebačkih restorana El Toro i Maredo, veliki je ljubitelj i majstor u pripremi mesnih delicija. Za Delicious Zagreb otkrio je trikove za najslasnije pečenje od odojka s najhrskavijom koricom.

Mario kaže da je tajna zapravo u salamuri. Mlada svinjetina ima specifičan miris i upravo je zato salamura idealan način pripreme mesa kako bi se izbalansirali okusi. Na taj će način i oni koji baš nisu fanovi odojka zasigurno uživati u ovoj novogodišnjoj tradiciji.

Chef Mihelj u svojim restoranima priprema španjolskog mliječnog praščića koji je internacionalna delikatesa, ali ove upute možete primijeniti i za pripremu uobičajenog domaćeg odojka.

Odojak ili mliječni praščić — veličina po želji

Salamura:

voda

sol

šećer

češnjak

đumbir

papar

sjeme komorača i korijandera

kim

Salamura je odličan način za začiniti meso, a salamuriti se može bilo koji komad mesa prije pečenja.

Baza salamure su voda, sol i šećer, a ostali se začini dodaju po volji i ovisno o vrsti mesa. Opće je pravilo da se količina potrebne salamure ne mjeri prema kilaži mesa, nego količini vode. Naime, vode mora biti toliko da za pedalj prekrije meso. Na tu količinu vode dodajte 5 % soli, 2,5 % šećera te prema želji ostale začine. Idealno je zagrijati salamuru na 60 stupnjeva kako bi svi začini otpustili svoja svojstva te kako bi se oslobodila eterična ulja. Nakon toga treba pustiti da se aromatična otopina ohladi pa u nju staviti odojka.

Nakon 24 sata u salamuri, praščića od otprilike 5 kg ocijedite, osušite, razrežite po dužini i raširite na leptira kako bi se ravnomjerno ispekao. Prije pečenja premažite ga svinjskom masti pa pecite na otprilike 180 °C, otprilike tri sata uz povremeno podlijevanje. Zadnjih 20-ak minuta povisite temperaturu na 200 °C da se kožica lijepo zapeče i bude hrskava.

Poslužite uz priloge po želji – pečeni krumpir, francusku salatu, povrće, lisnatu salatu – kako već najviše volite.

No items found.