Skenderica 1912

Starozagrebačka klopa na obroncima Medvednice

Ovaj ugodni obiteljski restoran domaćeg štiha novo je ruho stare zagrebačke gostionice Skender koja je kao izletište otvorena još davne 1912. godine. Za ovo kultno zagrebačko svratište u narodu se govorilo „Kod Skenderica“, zbog žena iz obitelji koje su nakon utemeljitelja Antona Skendera vodile posao, pa je nova vlasnica, znana ugostiteljica istaknuta u cateringu imenom „Skenderica 1912“ odala počast dugoj tradiciji restorana i ženama obitelji Skender koje su ispisivale povijest zagrebačkog ugostiteljstva. Restoran se nalazi na vrhu Remeta na sjeveru grada, nedaleko od prekrasnog Mirogoja, na lijepom mjestu s kojeg puca pogled na brežuljke, šumarke i vinograde.

Smješten u prizemlju obiteljske kuće i uređen kao da ste u nečijem domu, mirisima, okusima i ambijentom odvodi vas u lijepa minula vremena starog Zagreba. Prostorom vladaju vedre boje, svjetlo, stari ukrasi i detalji, lijepe stare slike i zidni satovi te prekrasan, ulašten originalni kamin, a sami će vas jelovnik dobro upoznati s onim što su stari Zagrepčani voljeli jesti. U restoranu se može smjestiti do devedeset osoba, u toplijim mjesecima i više na lijepoj terasi s pogledom, a prostrani privatni parking uvijek je veliki plus.

Što se poslužuje

Kao i sve u Skenderici, hrana je pomno promišljena kako bi odala počast tradiciji i duhu grada. Vodi se briga da namirnice dolaze od malih proizvođača iz okolice grada. Jelovnik vrvi starim purgerskim jelima čija imena vam neće uvijek biti jasna ako ste novi ovdje:) - liptauer, tafelšpic i šufnudli samo su neka od njih, a najbolji je način za otkriti što su taj da ih kušate! Osim navedenih, tu su i tradicionalni sir i vrhnje, pa suhomesnati naresci i dimljena šunka, zatim izbor dnevnih juha, pokoja tjestenina te legendarni zagrebački štrukli koji se malo duže pripremaju, ali vrijede svake minute čekanja. Od glavnih su jela tu klasici poput pohanog piceka s rizi bizijem, faširanci s pireom od krumpira ili zagrebački odrezak, a za prateće tanjure uvijek ima krpica sa zeljem, domaćih luleka ili pokoja „šalata“ od graha, zelja, cikle... Izbor deserata krase slasni zagrebački klasici poput knedli od šljiva, Sacher torte ili kesten kocki.

Karta pića dovoljno je široka za nezahtjevne, s nešto većim izborom u kategoriji žestokih pića, dok je izbor vina kratak i temelji se na jednostavnijim, većinom hrvatskim vinima, uglavnom iz okolice Zagreba. Tu je i nekoliko konvencionalnih industrijskih piva te uobičajeni izbor toplih napitaka i sokova.

Što su kušali naši kuhari

Bio je hladan dan i Delicious tim nije odolio juhi dana, u ovom slučaju finoj utješnoj goveđoj juhi duboka okusa, s mrkvom i rezancima. U sezoni gljiva koja još traje morali smo kušati i bogati orzotto sa šumskim gljivama, vruć i kremast, posut mrvicom peršina i ribanim sirom. Zadnji udarac gladi zadao je krasni lungić, rezan na medaljone, lijepo hrskavo zapečen, a ne i presušen, s domaćim njokima i viskoznim umakom s vrganjima. Slatki finiš bila je bečka kocka s pekanima, prava čokoladna bomba za čokoljupce, bogata i ukusna, osjetno pravljena od kvalitetne tamne čokolade. Sve smo popratili odličnim, osvježavajućim bijelim pjenušcem obitelji Šember s obližnje Plešivice.

Remete 168, 10000 Zagreb
+385 91 5735 472
No items found.