Sol

Kako Hrvati zamišljaju tapas

Na sjeveroistočnom kutu Trga bana Jelačića, na katu bara Johann Franck, naći ćete Sol, tapas na hrvatski način, u kojem su sastojci i vina hrvatski, a tanjuri napravljeni za dijeljenje. Jela je kreirao Mate Janković, poznati hrvatski kuhar, a ovo mu je nova lokacija na koju je doselio s ugla Ilice i Margaretske.

Tapasi su ovdje restoranski koncept hrane namijenjen za dijeljenje, a ne tradicionalno španjolski zalogaji koja birate na šanku uz čašu vina.

Interijer je jednostavan i funkcionalan, s naklonom soli, uključujući ogromne stropne svjetiljke napunjene solju s otoka Paga.

Usluga je učinkovita, a hrana tehnički savršena, čak i kada je mjesto krcato.

Što se poslužuje

Sol priprema doručak s nekoliko vrsta poširanih i kajgana s hrpom dodataka koje možete izabrati.

Većina gostiju dolazi radi izbora toplih i hladnih tapasa, poput slanog profiterola punjenog dimljenom pastrvom i kavijarom od pastrve ili chefove verzije sicilijanskih arancina od tipičnog skradinskog rižota od teletine ili gulaša od janjetine s graškom.

Okusi su majstorski spojeni, hrana je složena u pripremi i tehnici, a nudi izvrsnu vrijednost za novac - kada uzmemo u obzir vrhunsku lokaciju u središtu grada.

Kuhanje je razigrano, ali standardizirano, oslanjajući se na hrvatske namirnice poput crne slavonske svinje, ličke Gacke pastrve i simentalske krave.

Većina jela je chefova interpretacija tradicionalnih hrvatskih jela, poput klasičnog dalmatinskog janjećeg paprikaša s graškom ili pašticade, čak i famoznog skradinskog telećeg rižota koji se kuha dva dana.

Među toplim i hladnim tapasima postoje 4 vegetarijanske i veganske opcije, poput pečene mrkve s pestom, carpaccia od tikvica i grilane breskve s kozjim sirom i karameliziranim lukom.

Svako je jelo tehnički savršeno; okusi su uravnoteženi i uzbudljivi.

Solov jelovnik ima 6 vrsta sireva s otoka Paga, od kojih većinu proizvodi Gligora, u različitim fazama odležavanja i različitim mješavinama kravljeg i ovčjeg.

Vinska karta odgovara konceptu tapas bara, s 33 crna i 17 bijelih vina. Tri šampanjca, 6hrvatskih pjenušaca, 2 rosea i 6 desertnih vina, pomno biranih iz svakog kutka

hrvatske, među komercijalnijim vinarijama i onim manjim, obiteljskim.

Koncept dobro funkcionira budući da se čini da je Sol većinu noći krcat i osoblje se s time dobro nosi. Svi su sretni, što se vidi po dobroj buci bistroa.

Što su kušali naši kuhari

Degustaciju smo započeli prepoznatljivim jelom, profiterolima punjenim sirom i dimljenom gackom pastrvom lagano posutim kavijarom pastrve. Ovo jelo je zvijezda jelovnika jer lijepo balansira okuse, uz uzbudljivu igru tekstura.

Naš drugi tanjur bio je golemi njok punjen pašticadom u gorko-slatkom umaku od suhih šljiva i crnog vina, s klinčićima, slaninom i mrkvom. Ukusan i zadovoljavajuće bogat.

Zatim su nam donijeli krokete od svježeg sira, duboko pržene i posute uzgojenim jestivim biljem. Osvježavajućeg i blagog okusa.

Slijedio je tatarski biftek s tartufima i vlascem, posut pinjolima.

Osvježavajući carpaccio brancina poslužen je na emulziji maslinovog ulja, sokova naranče i limuna kao čistač nepca, s citrusnim notama i mladim, pikantnim maslinovim uljem.

Za desert smo imali zlevanku, tradicionalni biskvit od bijelog kukuruznog brašna s grožđicama, preliven zaslađenim svježim sirom i zapečen.

Sve smo zaokružili drugom zvijezdom Solovog jelovnika, Međimureom, interpretacijom tradicionalne međimurske gibanice u kojoj se kore slažu slojevima svježeg sira, maka, jabuka i oraha. U Solovom slučaju radilo se o dva sloja biskvita, jedan od maka, drugi od oraha i sloj creme fraichea s jabukama u sredini. Odlične teksture i podsjeća na pravu stvar.

Popili smo čašu pjenušca Šember iz obližnjih Plešivičkih vinograda.

Sveukupno naš račun je bio 67 eura za dvije osobe.

Od ponedjeljka do subote od 12 do 00 sata
Trg bana Josipa Jelačića 9, Zagreb
Od ponedjeljka do subote od 12 do 00 sata
0958631777
#DeliciousZagreb
#DeliciousZagreb
#VisitZagreb
#VisitZagreb